Undskyld er blevet valgt som årets ord i 2013 foran andre ord som f.eks. “selfie”. Det skete i et lille panel i P1 i sproglaboratoriet med deltagelse af bl.a. sprognævnets direktør.

At “selfie” var med i opløbet kan jo næppe undre nogen(især efter episoden med den nuværende statsminister i Johannesburg), men lidt tankevækkende at et så helt anderledes ord som “undskyld” blev valgt i stedet. Hvor “selfie” jo er et lidt selvoptaget ord ligger “undskyld” vel i den helt anden side?

Det satte i hvert fald nogle tanker igang hos undertegnede, som nu føler trang til at dele mine lommefilosofier over dette 🙂

Måske valget af “undskyld” også skyldtes lidt, at en tidligere statsminister havde noget vanskelig ved at få sagt undskyld. Han beklagede i et væk, men havde svært ved at sige undskyld. Men det er vist ikke kun den stakkels mand, der måtte stå for skud i et 4 timers pressemøde, der har svært ved at få sagt undskyld? Det er da heller ikke et ord, som jeg har let ved at få over mine læber!

Det er jo egentlig ret dumt, for det giver jo mig mulighed, for at få sat ord på det, som jeg fik sagt eller gjort forkert, eller måske det jeg IKKE fik sagt eller gjort! Det giver mig mulighed for at komme positivt ud af fadæsen og måske endda gøre skaden god!

Og så giver det også mulighed for at modparten kan få givet tilgivelse. Jeg tænker ikke, at tilgivelse SKAL gives hver gang der bliver sagt undskyld, for så bliver det jo blot et trylleord uden indhold! Men et undskyld giver nettop den forurettede mulighed for at give tilgivelse. Og det er der altså noget forløsende i, tænker jeg! Hvis jeg ikke får sagt undskyld, forpasser jeg måske chancen for at modparten kan tilgive og han dermed komme videre?

Fruen har vundet et meget stort viskelæder i en pakkeleg med påskriften: “For really BIG mistakes”! Jo nogle gange kunne det være rart blot lige at viske disse “mistakes” ud, men sådan fungerer det jo som bekendt ikke – og måske godt det samme.

Nu er der jo ikke nogen af os der laver store fejltagelser! Nogle små ind imellem, javist, men ikke de store! Det er kun de andre der laver dem 🙂

Store fejltagelser eller ej, så skulle vi måske øve os lidt i at bruge årets ord fra 2013 lidt oftere…også i 2014….?