Ovenstående sætning stammer angiveligt fra Talmud (Et jødisk skrift).

Jeg er for nyligt blevet mindet om denne sætning og tænker den også ind i den heftige debat om flygtninge der for tiden foregår i alle medier.

Jeg har været dybt involveret i foreningsarbejde hvor to fremtrædende personer havde meget forskellige måder at udtrykke sig på. Den ene startede ofte sine sætninger – især når konklusionen skulle frem – “I virkeligheden er …..”. Den anden sluttede ofte sine sætninger “….tænker jeg!”. Jeg sætter meget stor pris på begge personer, men hælder dog alligevel til talemåden “….tænker jeg”!

Det med virkeligheden, tænker jeg nemlig er en svær størrelse rigtig at få fat på! Det bliver mere og mere tydelig for mig, at vi netop har vidt forskellige syn på, hvordan virkeligheden i grunden er.

Vi har fået forskellig opdragelse med forskellig fokus. Vi har sorteret i det vi selv fandt væsentlig og har selv valgt vores fokus i udfordringer og glæder og vi har udviklet meget forskellig syn på tingene.

Hvor ofte møder vi ikke mennesker som tænker helt anderledes end os selv, som vi er vildt  uenige med. Kan de da slet ikke se, at det ikke hænger sådan sammen. Er de da helt blinde for “virkeligheden”! Vi kan nogle gange blive så forhippede på at få ret, at vi slet ikke lytter til den virkelighed som modparten oplever.

Jeg har selv ført den slags “skænderier”, hvor jeg var helt sikker på, at jeg havde de vises sten og at min virkelighed var den eneste sande virkelighed. Der kunne ikke være andre virkeligheder.

Nu tænker jeg, at vores virkelighed kan blive udvidet og langt mere nuanceret, når vi er nysgerrige på andres virkelighed. Når vi er villige til at lytte, for at forstå andres virkeligheder, istedet for at lytte, for at tænke over hvad jeg skal svare, for at forsvare “min” virkelighed.

Det er en rigtig svær øvelse, men jeg er sikker på, at det er det hele værd!

Jeg tror på, at vi bliver mere og mere snæversynede, hvis vi krampagtigt holder fast i vores egen virkelighed som den eneste sande.

Må jeg opfordre til, at vi øver os i at være åbne og nysgerrige på andre, så vores allesammens verden bliver lidt større og vi allesammen bliver lidt klogere 🙂